Aihearkisto: Blogin Jutut

Uudet tuulet, vanhat saivareet.

Paljon on tapahtunut sitten edellisen blogin päivistä. Meneillään on uudistuksia, joista vähän ajan päästä tarkemmin.

Majapaikka on vaihtunut Joensuuksi. Olen löytänyt liikenneratkaisut, mutta en vielä paikallisten asuinpaikkoja –  liikennevempuloiden katveissa. Pitää etsiä tarkemmin.

Hyväää kevättä !

 

 

Kyläkaivoilta olennaisiin asioihin

Kalastuslaki on ollut pitkään päässäni muhimassa, mutta sekasotkuisen ajatteluni (tai lain) takia, asiasta ei ole tullut k:ta tai p:aa. Yhtään selvää ajatusta ei kyseisestä asiasta tule ulos; siksi asiapiirin käsittelyä on entisestään lykättävä.

Kalastavien miesten(?) sperman laatu romahtanut ?

20160714_092753

Rikkauden lähteillä ?

[ Siksi tuo kelta -lehtimäinen otsikko, mikä sekin liittyy kalaan, kalastukseen, kalastajiin ja yleisiin kokemuksiin ihmisenä olemiseen ja kokemiseen.  Edelleenkään en  ole käsittelemässä mitään ”asiallisesti”, koska olen käsitteiden ”asiallinen ja pelleily sekä irvailu´´ määrittelyissä vähintäänkin kiiskimäinen. ]

 

Kyläkaivon viisaustieteet

Olen asunut pitkään, kutakuinkin aina, kylissä ja kaupungeissa, joissa perinteet ovat olleet arvossa, ja niistä on pidetty kiinni.

Kalastus ja kalatalous on yhteiskunnan elinkeinoista ehkä se kaikkein perinteisin ja ’ vanhankansan’ viisauksiin kaikkein tukeutuvin, kuten

juoruiluun, panetteluun, valheisiin, oman edun ajamiseen, kateuteen, asioiden ja puhutun vääristelyyn…

Ainoa asia, mikä listalta puuttuu on asioiden tarkastaminen.

IMG_7862 a  … lehmä lentää (vaan ei kauan)…

On se kummallista, etteivät nämä ns. kyläkaivolla juoruilijat suoriudu sellaisesta, mihin kuka tahansa 5- tai 6 -vuotias lapsi pystyy luonnostaan. Pistämään hanttiin jonninjoutavuudelle.

Lähes kaikki näiden ”informaatioihmisten” aineisto tulee lähinnä lietelantalan puolelta. Tavallisia asiasisältöjä ovat kalataloudessa mm.

perättömät jutut, joissa henkilö tekee pahojaan enemmän kuin pitkästynyt teinilauma pomppiessaan samaan aikaan laineilla harjoittamassa pahojaan lähinnä viattomia kaloja kohtaan,

satamaan saapuessa nämä kalat ovat mädäntyneet, kalastaja on käynyt huussissa ja jättänyt kätensä pesemättä, kalat on sen jälkeen fileoitu ja kierrätetty puhtaassa sonnassa, jonka jälkeen nämä kalat on myyty pimeästi verottajalta piilossa,

kalastaja on tämän jälkeen pyytänyt kaikki arvokalat tolkuttomalla verkkomärällä ja pienisilmäisillä verkoilla, etteivät muut kalastajat vain saa mitään,

tämän hävityksen lisäksi kalastaja valehtelee hyvistä kestävistä kalastusmuodoista, esittää toisten hyviä ajatuksia ominaan ja pistää omia huonoja ajatuksiaan toisten kontolle,

rikkoo toisten laitteet ja pyydykset, kokee toisten pyydykset, varastaa toisten kalapaikat, on aina väärällä vesialueella muiden riesana,

estää muiden järkevien kalastusta edistävien toimien esillepääsyn,

esiintyy asioiden erityistuntijana,

ei sopeudu yleisiin tapoihin ja hyveisiin esittämällä sopimattomia huomautuksia ja tyhmiä johtopäätöksiä vanhoista hyvistä tavoista ja normeista,

näkee kaiken kummallisena ja viisastelee,

on aina esillä tai ainakin esille pyrkimässä, ei tottele, vitsailee, hymyilee ja naureksii,

ei keskity,

ahnehtii on siis on rikas tai ainakin varakas, kehuskelee olemattomilla hyveillä ja saavutuksilla,

mikään ei riitä, vaan tavoittelee muiden omaa ja hyvää, kuten rahaa, naisia ja vaikutusvaltaa

 

Missä sijaitsevat viisauden lähteet – ikiaikainen nautinta

Nykyiset tietokoneet ja niiden tallennusvälineet ovat uusi tapa hukata tietoa sekä edellisten sukupolvien keräämää viisautta.

20160815_100129  Rustiikkinen kahvimylly perinneympäristössä.

Olen vanhojen kalastuskuntien, nykyisten osakaskuntien, aktiivisten jäsenten kanssa törmätessäni huomannut, että nämä usein hamstraavat  vanhoja kalastukseen liittyviä asiakirjojaan, esim. kokous- ja oikeuskäsittelyjen sekä muita kalastuskuntien toimintaan liittyviä papereita, mm. talojen vinteille. Ja olen päässyt myöskin selaamaan näitä vanhoja tiedon aarteistoja.

Vetoan siis asiakirjojen haltijoihin, jotta nämä toisivat vanhat paperit nykyihmisten ilmoille, sillä raskaat ja monimutkaiset ajat vaativat huumoria ja helpotusta sekä mittasuhteita siihen,

miten tekniikkavempeleet ja maanteiden pintamateriaalit saattavat muuttua, mutta jotkin asiat voivat olla ikuisesti pysyviä.

Vanhat kalastuskäytännöt ja tiedonvälitys, eivät välttämättä eroa kriteereiltään yhtään nykyisistä käytännöistä.

Miten tämä liittyy otsikkoon ? Kaikin tavoin. Kaivonkannelta nykypäivän nettimaailmaan siirrettynä, maailma näyttää lohdulliselta. Mikään ei viime kädessä muutu, vaan uusi tekniikka on uusi mahdollisuus toteuttaa perinteisiä arvoja,

mutta nykytekniikalla edistyneemmin, eli  nopeammin, tehokkaammin, laajemmalle yleisölle.

Vastaus kysymykseen: ”Sperman laatu ei ole aikojen kuluessa heikentynyt.” Se on yhtä huonoa kuin aina ennenkin.

 

 

Kesä ja kärpäset…

20160703_163219 (2)

Metsässä ei liikahda lehtikään, kun ei tuule, eikä Oulujärvellä verkkosalkojen  liput.

Se että järvi on tyhjä pyydyksistä, etenkin verkoista, merkinnee tyhjiä kalavesiä, tyhjiä lähinnä kuhasta.

Verkkokalastajien kanssa saman kokemuksen jakavat ainakin vetouistelijat.

 

 

 

 

 

 

20160714_093239 (2)

Kesällä vanha konsti on paras.

Alunperin tämänkertaisessa blogissa oli määrä käsitellä kalastuslain tuulahduksia ja vaikutuksia kalatalouteen kokonaisuudessaan, ja onhan niitä vaikutelmia jo muodostunutkin, vaan katsoin liian aikaiseksi  alkaa niitä vielä käsittelemään – omia ja muiden mielipiteitä.

Mikä tässä … hyvää kesää kaikille … ja haistellaan….

 

Kalatalouden toivoton sekametelisoppa

eli valinnanvapaus ja löysät puheet, ja kalahulluillla sokea usko

 

Maailma muuttuu ja me sen mukana… kalataloudessa ruuanhankinta on vaihtunut ajanvietoksi ja harrastukseksi. Muuhunkin olisi kyllä varaa… tai mahdollisuuksia.

Ongelmana tahtoo olla vain se, että kalatalouden superammattilaisia on vähintäänkin yhtä monta kuin kalastajiakin, ja väärässäolijoita vähintäänkin sama määrä.

Kalan tiimoilta riittää intohimoja ja tavoitteita. Soppaa sekoittamassa kaikkien vesiin ja kalaan liittyvien tahojen erilaiset arvot, käytännöt, tehtävät…  Sopan liisteröi päällekkäinen ja usein toimimatonkin hallinto – kaikki yhtä suurta sekasotkua, ja kaikki tahot jollakin tavalla ristiriidoissa keskenään.

Mutta on se kuitenkin hyvä, että valinnanvaraa kalastukseen liittyvissä mielipiteissä riittää sekä tietotaitoa valittavaksi asti  —  aivan jokaisen aatemaailmaan, kasvatukseen sekä satunnaisiin mielialoihin ja niiden vaihteluihin katsomatta.

Asiat voisivat olla pahemminkin, jopa todella pahasti. Kuten siten, ettei olisi vesistöjä ollenkaan. Miten silloin riidellä olemattomista kala-asioista. Onneksi Kainuussa riittää vesiä kalastettavaksi, ja sitä kautta kalaan liittyviä ikiaikiasia riitoja (lue ikiaikaisia nautintoja).

Voiko jollekin tehdä mitään, voiko millekään tehdä mitään, vai onko kaikki muuntuminen vain tahatonta ajautumista tilanteesta toiseen.  Yksi asi on selvä: kateus vie kalat vedestä – ja tyhmyys.

Onko koulutuksessa ratkaisu ? Ainakin koulutus on suuri yhdenmukaistaja, ja koulutettu henkilö ainakin oletetusti tietää, miten vesien äärillä melskaa. Kaikki ammattikalastajat ja virkistys- ja vapaa-ajankalastajayhdistysten edushenkilöt, osakaskuntien johtohenkilöt sekä kaikki muutkin vesiin ja kalakantojen tilaan vaikuttavat yksilöt, siitä vain koulunpenkille kalaa opettelemaaan – ja yhdenmukaistumaan.

Mitä sitten tehdä alunperin kalatalouden koulutetuille ? Onko siellä tarvetta erikoiskidutuskoulutukselle, jotta kalaa saadaan vesiin, ja kala vedestä ruokapöytiin, ja vaikka ulkomaailman ravintoloiden ja syöttölöiden ruokalistoille ?

Jotainhan tässä tarttis tehdä.

 

20160506_173613

Yksipuolinen kalastus eli suomennettuna petokalapyynti eli pelkästään petokaloihin kohdistuva kalastus, eli vain muita kalalajeja syövien kalalajien pyytäminen (no, tuliko selväksi ?) lisää särkeä, eikä siinä ole järkeä.

 

Suomi on rakennettu kalalla. On syöty särkeä, ja kasvatettu järkeä, mutta sittemmin perusasia on unohtunut, ja särkeä on kaikki järvet pullollaan, koska kalataloudella ei ole ollut järkeä, kun ei ole syöty särkeä.

Sanonko vielä kerran?  Sanon. Ja niin monta kertaa kuin on tarpeellista. Kalanpyynnin suuntautuminen lähes yksinomaan petokaloihin on vain yksi esimerkki kalatalouden loputtomassa kalavellissä.

Niin, jaa,  siitä hulluudesta…. Toimivia keinoja kehittää kalataloutta on kehitteillä ja eteenpäin mennään (!?), vaikka kalatalouden hallintarakenteet natisten… vanhoja oppeja ja asenteita kun ei niin nopeasti tarkisteta tai ajanmukaisteta.

Uskon, että kalalla on mahdollisuuksia (jos kala ei kuole), vaan onko kalatalouden päätöksentekojärjestelmällä kokonaisuudessaan kanttia muuttaa ajatteluaan, jää nähtäväksi (sille, joka on näkemässä).