Uudet blogit suomeksi / maybe in English someday

 

Lauseenrakennusta ja sopeutumaoppia

Elämän ja asioiden somehtuminen – yhteensomehtuminen

                                                                Tämä on kuvituskuva. Tällä kuvalla ei ole mitään yhteyttä blogiin ja mihinkään siinä sanottuun.
Nykypäivänä eletään enemmän tai vähemmän somessa – some joka paikassa – yllä ja päällä ja alla – some ja kaikki muut elämän osa-alueet ovat menneet sekaisin ajat sitten, jos ovat koskaan erillään olleetkaan.

Lauseenrakennus… ja asioiden tarkistus ja vannomatta paras

Aikuisen ihmisen ainakin olettaisi osaavan hakea tietoa ja käsitellä sitä , ja lopulta ymmärtää kaikkea näkemäänsä, kuulemaansa ja lukemaansa. Omakohtaisen kokemuksen kautta väittäisin ainakin yhden asian todeksi:
”Ensimmäinen asia mikä pitää opetella someyhteiskunnassa on lauseenrakennus.”
Minä sanoin tämän. Ja vannon todeksi. Pilkkusäännöistä ei ole niin väliä.
Lauseenjäsenet on tunnettava, ettei roistoista tule tekojen kohdetta ja tekojen kohteesta roistoa.
En ole tuntenut ketään sataa vuotta, en tule tuntemaan, enkä varsinkaan ala kenenkään mielenliikkeitä, tekoja tai henkistä tilaa vannomaan; en todeksi tai vääräksi. Saattaa käydä helposti niin, ettei lauseenrakennus toimi ja lauseenjäsenet sekoittuvat keskenään: herroista tulee narreja, roistoista poliiseja ja rehellisistä varkaita ja paskanpuhujia – eli somettajia.

Se valehtelee, jolla on siihen syy

Tai sitten valehtelee huvin vuoksi,  tai vain huvikseen – tai jostakin muusta syystä tai vain  vahingossa.
Minä itse en valehtele koskaan – en vain aina muista miten asiat menevät.
Koulussa ensimmäisena oppiaineena tulee olla paskanjauhajien tunnistaminen sekä  yleisimmät paskanjauhamisen muodot ja niiltä suojautuminen. Lukemaan oppiminen tulee tärkeysjärjestyksessä vasta tämän jälkeen – sen muiden opeteltavien asioiden listan joukossa.
Lasten ei tarvitse tietää sitä, miten käyttää saamiaan oppeja tulevaisuudessa oikeassa elämässä ja sitten työelämässä.
Eikä erityisesti sitä, miten opitut tiedot soveltuvat ja lomittuvat tulevan aikuiselämän elämäarvoihin ja uskomuksiin ja tarpeisiin: kuten käsityksiin oikeasta ja väärästä, tai henkilökohtaisiin tavoitteisiin, oli kyseessä yksityis- ja yhteisö-  ja työelämä.
Tämä on se mitä elämässä katson, huolellisen seulonnan ja harkinnan jälkeen, ensisijaisesti oppineeni; ihan ilman piruilua.
>>>> Tämä blogi viittaa aikaisemmin kirjoittamaani blogiin kaivopihasta. Saman ilmiön vaikutukset näkyvät kirjoituksessani välineistäni, kuten veneestä, tässä samassa sivustossa.